Průběh realitního trhu během léta: Co očekávat a jak to funguje v zahraničí.
  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: Průběh realitního trhu během léta: Co očekávat a jak to funguje v zahraničí.

8.7.2024

Průběh realitního trhu během léta: Co očekávat a jak to funguje v zahraničí.

Léto je obdobím, kdy většina z nás myslí na dovolenou, slunce a odpočinek. Pro realitní trh je to však čas plný změn a nových příležitostí. Co se děje s trhem nemovitostí během teplých měsíců a co můžeme očekávat od prodejů? A jak fungují reality v zahraničí? Pojďme se na to podívat blíže.

Na základě údajů z realitních kanceláří a tržních analýz lze říci, že prodej nemovitostí v letních měsících může v České republice vyrůst o 10-15 % ve srovnání s jarními nebo podzimními měsíci. Tento nárůst je často způsoben tím, že lidé mají více volného času na prohlídky nemovitostí a stěhování během letních prázdnin. Rovněž začátek školního roku na konci léta může urychlit rozhodnutí rodin s dětmi ohledně stěhování.

 

Léto na realitním trhu: Co očekávat?

  • Zvýšená aktivita

Léto tradičně přináší zvýšenou aktivitu na realitním trhu. Teplé počasí je ideální pro prohlídky nemovitostí. Rodiny s dětmi využívají letní prázdniny k přestěhování, aby mohly začít nový školní rok v novém domově.

 

  • Růst cen

Se zvýšenou poptávkou často přichází i růst cen. Majitelé nemovitostí si uvědomují, že léto je ideální čas na prodej, a zvyšují ceny, což je patrné zejména v turisticky atraktivních lokalitách.

 

  • Větší konkurence

Zvýšená poptávka znamená větší konkurenci mezi kupujícími. Realitní agenti doporučují mít předem schválenou hypotéku a být připraven na rychlé rozhodování.

 

Předpoklady úspěšného prodeje

  • Stav nemovitosti

Nemovitost v dobrém stavu má vždy větší šanci na prodej. Drobné opravy, úpravy zahrady, čerstvá výmalba a čistota mohou výrazně zvýšit její atraktivitu.

 

  • Správné ocenění

Ceny na realitním trhu se rychle mění. Příliš vysoká cena může odradit kupce, příliš nízká způsobit ztrátu. Pomoci může zkušený realitní makléř, který zná aktuální tržní trendy.

 

  • Marketing

Klíčový je dobrý marketing. Profesionální fotografie, atraktivní popisy a široká prezentace na realitních portálech zvyšují šance na rychlý a úspěšný prodej.

 

Jak se kupují reality v zahraničí?

Zahraniční trhy přinášejí různé příležitosti i specifické výzvy. Na co se zaměřit a jak může vypadat taková nemovitost v zahraničí Prodej bytu 2+kk, 45 m² | NEXT REALITY (nextrealityjap.cz)

  • Právní rámec

Každá země má své právní předpisy týkající se nákupu nemovitostí. Seznamte se s nimi a případně využijte služeb místního právníka.

 

  • Finanční aspekty

Kurz měny, daně z nemovitostí a další náklady se mohou lišit. Před nákupem spočítejte všechny náklady a zvažte finanční dopady.

 

  • Místní trh

Každý trh má svá specifika. Seznamte se s místními zvyklostmi, průměrnými cenami a aktuální situací. Místní realitní agenti mohou být cenným zdrojem informací.

 

  • Údržba a správa

Pokud kupujete nemovitost jako investici nebo rekreační objekt, myslete na údržbu a správu. Najmutí místní správcovské firmy může být dobrým řešením.

 

Závěr

Léto na realitním trhu přináší příležitosti i výzvy. Zvýšená aktivita a růst cen mohou být výhodné pro prodávající, zatímco kupující musí být připraveni na konkurenci a rychlé rozhodování. Při nákupu nemovitosti v zahraničí je důležitá dobrá příprava a informovanost o specifikách daného trhu. Ať už plánujete prodávat, kupovat nebo investovat, klíčem k úspěchu je pečlivá příprava a znalost trhu.

Mohlo by Vás taky zajímat

Rekonstrukce starších nemovitostí: Stojí to za to?

11.9.2024

Rekonstrukce starších nemovitostí: Stojí to za to?

Když přemýšlíte o koupi nemovitosti, často se nabízí dvě základní volby: koupit nový byt či dům, který bude připraven k okamžitému nastěhování, nebo investovat do starší nemovitosti, která si vyžádá rekonstrukci. A právě druhá možnost, i když na první pohled složitější a náročnější, může skýtat obrovský potenciál. Ale stojí to opravdu za to?

Přečíst článek
Jak připravit nemovitost na prodej: Tipy pro zvýšení hodnoty vaší nemovitosti

13.8.2024

Jak připravit nemovitost na prodej: Tipy pro zvýšení hodnoty vaší nemovitosti

Prodej nemovitosti je často jedním z největších obchodů, do kterého se můžete v životě pustit. Aby byl prodej co nejvýhodnější, je klíčové se zaměřit na přípravu nemovitosti tak, aby zaujala potenciální kupce a současně maximalizovala její hodnotu. Přinášíme vám několik osvědčených tipů, které vám pomohou z vaší nemovitosti vytěžit maximum.

Přečíst článek
Porovnání bydlení ve městě vs. na venkově: Co je pro vás lepší?

31.7.2024

Porovnání bydlení ve městě vs. na venkově: Co je pro vás lepší?

Rozhodování mezi bydlením ve městě nebo na venkově je dilema, se kterým se potýká mnoho lidí. Každé z těchto prostředí nabízí různé výhody a nevýhody, které ovlivňují kvalitu života. V tomto článku se podíváme na klíčové rozdíly mezi bydlením ve městě a na venkově, přičemž se zaměříme na aspekty jako životní styl, ekonomické faktory a životní prostředí.

Přečíst článek
Jak vybrat ideální lokalitu pro nové bydlení?

16.7.2024

Jak vybrat ideální lokalitu pro nové bydlení?

Výběr správné lokality pro vaše nové bydlení je klíčovým krokem, který může zásadně ovlivnit kvalitu vašeho života. Níže uvádíme několik praktických tipů, jak vybrat tu nejvhodnější oblast pro vaše bydlení.

Přečíst článek